به گفته پژوهشگران؛ عامل سرماخوردگي يا آنفلوآنزا به سيستم ايمني بدن حمله ميكند و به اين ترتيب براي برخورداري از دستگاه ايمني قويتر بويژه در فصل زمستان بايد روزانه آنتي اكسيدانهاي حاوي ويتامينهاي آ، ث، اي و سلنيم مصرف شود.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، دكتر برادلي بونجيوواني متخصص طب سنتي از پورتلند اورگان ضمن اشاره به مطلب فوق خاطرنشان ساخته است كه شكر تصفيه شده، سيگار، كافئين، كم خوابي، مشروبات الكلي و تنش، سيستم ايمني بدن را ضعيف كرده و به مخاطره مياندازد.
به اين ترتيب اگر ميخواهيد عملكرد سيستم ايمني خود را بهبود بخشيد و بيمار نشويد به دو هدف بايد دست يابيد: اول اين كه با تغيير درست، شيوه زندگي خود از تمام بار قرار گرفته روي بدنتان بكاهيد و دوم پيروي از يك رژيم غذايي سالم و متنوع و حاوي مواد غذايي كامل و تازه، خواب كافي فراگيري كنترل موثر تنش و انجام دادن برخي حركات ورزشي است كه دستگاه گردش خون و غدد لنفاوي را تحريك ميكند.
اين پزشك متخصص توصيه ميكند كه علاوه بر مصرف آنتي اكسيدانهاي حاوي ويتامين آ، اي و سلنيم، مصرف روزانه حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰۰ ميلي گرم ويتامين ث نيز براي تقويت سيستم ايمني بدن بويژه در ماههاي سرد سال مفيد و كارآمد است.
وي هم چنين استفاده از تخم كتان يا روغن تخم كتان را نيز توصيه ميكند كه ابر غذايي غني از اسيدهاي چرب لازم است كه به صورت ضد تورم طبيعي روي غشاهاي حساس عمل ميكند. تصور ميشود تخم كتان در مقابله با بيماريهاي قلبي، برخي از انواع سرطانها، دردهاي قاعدگي، جوش صورت و افسردگي موثر عمل ميكند.
از سوي ديگر؛ دكتر جو شوارتز مدير دفتر شيمي و جامعه دانشگاهي مك گيل در مونترال، برخي تصورات اشتباه در مورد سرماخوردگي و آنفلوآنزا را رد ميكند.
به اعتقاد وي، اين باور كه هواي سرد سبب بروز سرماخوردگي و آنفلوآنزا ميشود، افسانه است اما واقعيت اين است كه گرچه سرماخوردگي و آنفلوآنزا در فصل زمستان شيوع بيشتري دارد اما اين امر بيشتر ناشي از محبوس شدن در فضاهاي بسته است. ويروسها در هواي خشك، گرم و محيطهاي بسته كه هوا به خوبي در آن جريان ندارد، بيشتر پخش ميشوند و احتمال تماس مستقيم با ميكروبها بيشتر است. به علاوه سيستمهاي گرمايش مركزي، مخاط را كه دفاع طبيعي بدن در مقابل ويروسها است،خشك ميكند.
باور افسانهاي ديگر درباره سرماخوردگي اين است كه بوسيدن سبب شيوع سرماخوردگي و آنفلوآنزا ميشود. اما واقعيت اين است كه سرايت سرماخوردگي از طريق تماس دست خيلي بيشتر از سرايت آن از طريق تماس دهاني است.
باور غلط ديگر اين است كه با داشتن علائم سرماخوردگي، ورزش كردن خطرناك است اما واقعيت ميگويد اگر تب نداشته باشيد، تمرينهاي سبك نظير پياده روي آرام، كمك ميكند كه پادتنهاي موجود در بدن با ويروس مقابله كنند.
برخي نيز به اشتباه معتقدند كه پاي خيس، موي خيس و قرار گرفتن در معرض هواي سرد سبب بروز سرماخوردگي ميشود. اما واقعيت اين است كه هر چند چاييدن در صورتي كه احساس ضعف هم ميكنيد، ممكن است مقاومت بدن شما را كم كند اما فقط در صورتي مبتلا به اين بيماري ميشويد كه با ويروس سرماخوردگي يا آنفلوآنزا تماس پيدا كنيد. در حقيقت اگر بيمار هستيد كمي هواي تازه ميتواند شما را سر حال بياورد. باور اشتباه ديگري نيز اين است كه تب خفيف را بايد با آسپرين يا استامينوفن درمان كرد.
تب خفيف روش بدن براي مقابله با ويروسها است. به علاوه تب خفيف به گردش پادتنها در سراسر بدن كمك ميكند.
دكتر كارولين دين، متخصص طب سنتي، تركيبي از داروهاي معمول و درمانهاي جايگزين را براي درمان بيماران خود بكار ميبرد، به عقيده وي طب پيشگيري كننده افراد را براي مراقبت از خودشان تجهيز ميكند. برخي از اين درمانهاي امتحان شده در اين جا مطرح ميشدند. سوب جوجه بخوريد. طبق تحقيق دكتر دين، خوردن سوپ گرم علاوه بر تسكين احتقان بيني و جلوگيري از كم آبي بدن، دوره سرماخوردگي را نيز كوتاه ميكند. سعي كنيد با نمكهاي فرنگي حمام كنيد. سولفات منيزيم موجود در نمكهاي فرنگي باعث تعريق ميشود و به تخليه سموم مضر بدن كمك ميكند.
از مصرف نان و محصولات لبني پرهيز كنيد. زيرا احتقان همراه با سرماخوردگي و آنفلوآنزا را تشديد ميكند. بيماري كه درمان شد و دوره آن به پايان رسيد مصرف مجدد نان و لبنيات را ميتوانيد آغاز كند.
دكتر كارولين دين،هم چنين استفاده از درمانهاي گياهي را هنگام كسالت توصيه ميكند. اما تاكيد دارد كه چنانچه از داروهاي رايج استفاده ميكنيد قبل از مصرف داروهاي گياهي با پزشك خود مشورت كنيد.
از سوي ديگر دكتر جي هوكر، متخصص بيماريهاي عفوني اطفال در كلينيك مايو در روچستر مينسوتا در خصوص سرماخوردگي كودكان خاطرنشان ميكند كه بهترين راه پيشگيري از آلوده شدن كودكان، ويروسها، تشويق آنها به شستن دستهايشان است.
برخلاف باور عمومي، كودكان بيشتر از بزرگسالان در معرض سرماخوردگي و آنفلوآنزا نيستند، اما بيشتر از افراد بزرگسال صورت و بيني خود و يكديگر را لمس ميكنند و در مورد بهداشت خود بي توجهتر هستند. بنابراين پزشكان توصيه ميكنند كودكان خود را تشويق كنيد كه مرتب دستهاي خود را بشويند بويژه قبل از غذا خوردن، بعد از بازگشت از مدرسه و قبل و بعد از بازي تا به اين طريق از انتشار ويروسها جلوگيري شود.
لازم به تذكر است كه دكتر هوكر براي كودكان هيچ گاه خود درماني با داروهاي بدون نسخه را توصيه نميكند. براي مثال داروهاي رفع احتقان چه بسا سبب اضطراب در كودك شود،جريان خون را محدود كند، ضربان قلب را تحريك كند و همين طور آسپرين احتمال بروز سندرم Reye را در كودك افزايش ميدهد.
اين سندرم نوعي عفونت ويروسي خطرناك است كه ميتواند منجر به تورم كبد يا مغز شود. چنانچه نوزاد يا كودك دچار گرفتگي بيني شود، بهتر است ابتدا از درمان سنتي خانگي استفاده كنيد. هوكر قطره بيني آب نمك را توصيه ميكند كه با نصف قاشق چايخوري نمك و يك چهارم ليتر آب تهيه ميشود. اين داروي رفع احتقان خانگي مطمئنتر، موثرتر و ارزانتر از داروهاي بدون نسخه است. در پايان پزشكان چند اقدام هوشمندانه را براي مقابله با اين بيماري ارائه ميكنند.
بگذاريد سرماخوردگي دوره خود را طي كند. مصرف داروهاي بدون نسخه ممكن است در روند بهبودي طبيعي بدن اختلال ايجاد كند و حتي دستگاه ايمني بدن را مختل سازد. از اين گونه داروها كمتر استفاده كنيد. هيچ گاه سرفه بهبود بخش را با داروهاي بندآور سرفه درمان نكنيد زيرا سرفه كردن روش بدن براي رهايي از تجمع خلط است.
وسايل خود نظير تلفن و دستگاههاي كنترل از راه دور را ضدعفوني كنيد تا از آلوده كردن ديگران و آلوده كردن مجدد خود جلوگيري كنيد.
ملحفههاي تخت خوابها و حولههاي حمام را مرتبا عوض كنيد و در آشپزخانه و دستشوييهاي مشترك از حولههاي يك بار مصرف استفاده كنيد. در آغاز سرماخوردگي از قرصهاي كليدي روي (zinc) استفاده كنيد تا طول دوره و شدت بيماري كاهش پيدا كند.
در پايان نيز توصيه ميشود كه در فصل زمستان مرتب از دستگاه مرطوب كننده هوا استفاده كنيد